Logo Zakątek 21 Stowarzysznie rodziców i przyjaciół dzieci z zespołem Downa
Pytanie do eksperta

Prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zespołem Downa

Kategorie:
    Genetyka

Choroba:
    Zespół Downa
  • Awatar

Prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zespołem downa

13.12.2011, 12:12, Gość

Dzień dobry, chcę zapytać, czy przed zajściem w ciążę można wykonać badania, które określą ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa? Czy ryzyko zachorowania zależy wyłącznie od "połączenia" Partnerów, czy też to, że w mojej bliskiej rodzinie urodziła się dziewczynka z zespołem Downa oznacza, że ryzyko jest większe (geny)?

5 5
  • apielak
    23.02.2012, 11:34, apielak

Witaj,
    ryzyko urodzenia dziecka z zespołem downa zwiększa się wraz z wiekiem Matki - tak wynika z badań naukowych, a w praktyce jest ciut inaczej. Ponieważ są dziewczyny 18.letnie, którym urodziło się dziecko z ZD.
    Dowiedz się, jaką trisomię ma dziewczynka - jeśli jest to trisomia prosta - to oznacza, że jest to całkowity przypadek i nie ma nic wspólnego z genami rodziców. Większe ryzyko jest gdy jest to mozaika lub translokacja. Można wówczas zrobić badanie genetyczne rodzicom.

Cytuj 4 1
  • Awatar
    14.03.2012, 14:08, Gość

To, że są dziewczyny 18 letnie, które urodziły dziecko z ZD nie stoi w żadnej sprzeczności z tym, że ryzyko zwiększa się z wiekiem! W tym kontekście bez sensu jest stwierdzenie "w praktyce jest inaczej".
    Inna rzecz, że są inne czynniki ryzyka (być może ważniejsze niż wiek) np. stres, zabiegi RTG itp.

Cytuj 1 1
  • Awatar
    15.03.2012, 19:41, Gość

Myślę,że duże znaczenie ma przyjmowanie różnych leków przed ciążą lub na początku .

Cytuj 0 0

Twoja odpowiedź

Awatar
Gość
Wybierz nick i awatar!
Rozszerzenia zdjęć: .jpg, .jpeg, .png
*Pola wymagane