Dzień dobry, chcę zapytać, czy przed zajściem w ciążę można wykonać badania, które określą ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa? Czy ryzyko zachorowania zależy wyłącznie od "połączenia" Partnerów, czy też to, że w mojej bliskiej rodzinie urodziła się dziewczynka z zespołem Downa oznacza, że ryzyko jest większe (geny)?
Witaj,
ryzyko urodzenia dziecka z zespołem downa zwiększa się wraz z wiekiem Matki - tak wynika z badań naukowych, a w praktyce jest ciut inaczej. Ponieważ są dziewczyny 18.letnie, którym urodziło się dziecko z ZD.
Dowiedz się, jaką trisomię ma dziewczynka - jeśli jest to trisomia prosta - to oznacza, że jest to całkowity przypadek i nie ma nic wspólnego z genami rodziców. Większe ryzyko jest gdy jest to mozaika lub translokacja. Można wówczas zrobić badanie genetyczne rodzicom.
To, że są dziewczyny 18 letnie, które urodziły dziecko z ZD nie stoi w żadnej sprzeczności z tym, że ryzyko zwiększa się z wiekiem! W tym kontekście bez sensu jest stwierdzenie "w praktyce jest inaczej".
Inna rzecz, że są inne czynniki ryzyka (być może ważniejsze niż wiek) np. stres, zabiegi RTG itp.
Myślę,że duże znaczenie ma przyjmowanie różnych leków przed ciążą lub na początku .