Pytanie do eksperta

Włókniak i rak piersi

Kategorie:
    Onkologia
    ,
    Zdrowie kobiety

Choroba:
    Rak piersi
  • Pastylka.pl - awatar

Włókniak i rak piersi

22.02.2012, 13:14, garfield

Pytanie do eksperta

Chciałabym zapytać, jakie jest ryzyko, że włókniak zamieni się w raka piersi? Kilka lat temu rozpoznano u mnie włókniaka w piersi (jestem dwudziesto-kilkulatką), zalecono co pół roku kontrolę u onkologa. Ma początku chodziłam co pół roku, ale oczywiście jak to bywa zaczęłam opuszczać wizyty za co sama na siebie jestem zła. Ostatnio bardzo bolała mnie ta pierś, w której znajduje się włókniak i wiem, że teraz koniecznie muszę iść do onkologa tak dla świętego spokoju. Jak często taki włókniak zamienia się w nowotwór złośliwy? I dlaczego włókniaków się nie usuwa jako standardowe leczenie?

1 0
  • Michał Kowalczyk Ekspert
    24.02.2012, 17:42, Michał Kowalczyk

Odpowiedź eksperta

Ryzyko przemiany w nowotwór złośliwy jest bardzo niewielkie, dlatego nie trzeba usuwać zmian, jednak nie zwalnia to z ich obserwacji. Z pewnością należy zgłosić się na wizytę kontrolną, ale ból piersi rzadko jest spowodowany procesem nowotworowym. Proszę starać się nie opuszczać wizyt kontrolnych w trosce o własne zdrowie.

Cytuj 3 0
  • Jeśli chcesz zadać ekspertowi jeszcze jedno pytanie, bądź o coś dopytać, bo odpowiedź nie jest dla Ciebie wyczerpująca, zadaj mu następne pytanie.

Twoja odpowiedź

Awatar
Gość
Wybierz nick i awatar!
Rozszerzenia zdjęć: .jpg, .jpeg, .png
*Pola wymagane
następny temat
opis biopsji