Pytanie do eksperta
Zaczelo sie od anemi bylam u lekarza bralam tabletki żelazo i hemoglobina doszla do normy utrzymywaly mi sie luzne stolce lekarz twierdzil ze to jelito drazliwe bralam tabletki. Co roku robilam USG jamy brzusznej zroilam kolonoskopie gastroskopie wynik dobry.Ale mnie nieraz pobolewalo tak jakby żolądek więc lekarz powiedzial ze to refluks . A tu pech ide wtym roku na USG i okazuje sie ze mam wynik Obraz trzustki przemawia na PZT nogi sie podemna ugiely nigdy nie nadużywalam akloholu nie pale .Teraz nic mnie nie boli mam ścislą diete prosze mi powiedziec ile moge z tą chorobą przezyc , jestem zalamana
Odpowiedź eksperta
Rokowanie w tej chorobie zależy od wielu czynników. Niemniej jednak jest z pewnością lepsze, jeśli stosuje się odpowiednią dietę, leki zgodnie ze wskazaniami lekarza oraz nie spożywa się alkoholu. Nie jest to schorzenie obarczone bardzo dużą śmiertelnością w przypadku odpowiedniej samodyscypliny w przestrzeganiu zaleceń dietetycznych. Dokładniejszej informacji odnośnie rokowania w Pani przypadku udzieli Pani lekarz prowadzący, który zna Pani wyniki, prawdopodobną przyczynę itd. Proszę się nie spodziewać jednak, że dowie się Pani "ile lat zostało", ponieważ tego nie wie nikt, możliwe jest, że spokojnie dożyje Pani późnej starości, więc proszę nie stresować się zbytnio, tylko dbać o siebie i o swoją trzustkę.