Pytanie do eksperta

Dziecko po 30tce

Kategorie:
    Zdrowie kobiety

Choroba:
    Ciąża i poród
  • Awatar

Dziecko po 30tce

03.01.2012, 11:22, Gość

Pytanie do eksperta

Pierwsze dziecko chciałabym urodzić po 30tce, ale w swoim otoczeniu coraz częściej widzę, że osoby znajome i znajome znajomych mają problemy z zajściem w ciąże nawet, jeśli to dwudziestokilkulatki. Jak bardzo wydłuża się czas starania się o dziecko po 30tce? Czy szanse na urodzenie zdrowego dziecka w tym wieku maleją? Z góry dziękuję za odpowiedź.

2 0
  • Michał Kowalczyk Ekspert
    03.01.2012, 14:10, Michał Kowalczyk

Odpowiedź eksperta

Obecnie problem z zajściem w ciążę jest powszechniejszy niż był kiedyś. Zależy to nie tylko od kobiety, ale także od mężczyzny i jakości jego nasienia. Z biologicznego punktu widzenia największą płodność wykazują kobiety pomiędzy 20-25 rż, a wyraźny spadek płodności występuje po 30 rż, dlatego wtedy należy liczyć się z dłuższym czasem oczekiwania na dziecko. Przyjęte jest, że współżycie z zamiarem poczęcia dziecka przez rok, z częstotliwością stosunku 4 razy w tygodniu powinno zakończyć się ciążą. Jeśli tak nie jest, przeprowadza się diagnostykę niepłodności. Z wiekiem kobiety wzrasta ryzyko urodzenia chorego dziecka. Dotyczy to szczególnie chorób genetycznych, zwłaszcza zespołu Downa. Dla kobiety 20-letniej ryzyko to wynosi około 1:1500, dla 30-letniej 1:1000, dla 35-letniej 1:400, a dla 40-letniej 1:100. Z pewnością w miarę możliwości, nie należy odkładać zbytnio momentu poczęcia dziecka, ale nie należy też wpadać w przesadną panikę, jeśli jest się po 30 roku życia i pragnie się dziecka. Po 30 rż wiele kobiet rodzi zdrowe dzieci.

Cytuj 3 1
  • Jeśli chcesz zadać ekspertowi jeszcze jedno pytanie, bądź o coś dopytać, bo odpowiedź nie jest dla Ciebie wyczerpująca, zadaj mu następne pytanie.
  • Awatar
    04.01.2012, 14:13, Gość

Wśród moich znajomych jest to samo :( Pary dwudziestolatkowie mają problemy z ciążą i kilka moich znajomych par jest w trakcie leczenia. Sama boję się, że będę miała ten problem, bo wiek 20-25 mam już za sobą, a dziecka jeszcze nie planuję w ciągu najbliższych kilku lat.

Cytuj 0 1
  • Awatar
    21.02.2012, 11:52, Gość

Bycie matka to najcudowniejsze uczucie na świecie nie porównywalne do żadnego innego. Pierwsze dziecko urodziłam późno bo mając 28 lat a drugie planujemy do mojej 30-tki nie ma na co czekać bo potem można żałować ,że przegapiliśmy coś cudownego co mogło nas spotkać. Pozdrawiam

Cytuj 2 1
  • Awatar
    22.02.2012, 09:58, Gość

Bycie matka to najcudowniejsze uczucie na świecie nie porównywalne do żadnego innego. Pierwsze dziecko urodziłam późno bo mając 28 lat a drugie planujemy do mojej 30-tki nie ma na co czekać bo potem można żałować ,że przegapiliśmy coś cudownego co mogło nas spotkać. Pozdrawiam

Wiadomo - nie ma co odkładać na jak najpóźniej, ale co w sytuacji kiedy nie ma mężczyzny, z którym chciałoby się to dziecko mieć? Znam masę osób dookoła, które są przed 30tką i jeszcze nie ustatkowały się rodzinnie, więc jeszcze dzieci nie ma na horyzoncie.
    Wiek zawierania małżeństwa ciągle się wydłuża, a więc automatycznie zwiększa się też wiek, kiedy kobiety rodzą. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że wiąże się to z następstwami w postaci chorób u dzieci urodzonych w późnym wieku.

Cytuj 1 1

Twoja odpowiedź

Awatar
Gość
Wybierz nick i awatar!
Rozszerzenia zdjęć: .jpg, .jpeg, .png
*Pola wymagane