FORUM ARCHIWUM
    Ketony w moczu - dlaczego?

  • Pastylka.pl - awatar

    Ketony w moczu - dlaczego?

    "jh" <no-email@sorry.com> 03.09.2009, 14:00

    Od dwóch dni pobolewa mnie w okolicach prawej nerki. Zrobiłem podstawowe badanie moczu - wszystko w normie poza tym że są ketony - 5. Wygoogleałem że pojawiają się np. w stanach odchudzania. Rzecz w tym że nie odchudzam się choć powinienem :) Cukrzykiem nie jestem kilka miesięcy temu pomiar cukru wręcz książkowy miesiąc temu w normie. Co jeszcze może powodować obecność ketonów? Jacek

  • Pastylka.pl - awatar

    Ketony w moczu - dlaczego?

    "zinek" <unknown@op.pl> 04.09.2009, 01:53

    Użytkownik jh > napisał w wiadomości news:h7ob5q$r02$1@inews.gazeta.pl...
    > Od dwóch dni pobolewa mnie w okolicach prawej nerki. Zrobiłem podstawowe
    > badanie moczu - wszystko w normie poza tym że są ketony - 5.
    > Wygoogleałem że pojawiają się np. w stanach odchudzania. Rzecz w tym że
    > nie odchudzam się choć powinienem :) Cukrzykiem nie jestem kilka
    > miesięcy temu pomiar cukru wręcz książkowy miesiąc temu w normie. Co
    > jeszcze może powodować obecność ketonów? dieta niewlasciwa ? ketony jak sama nazwa wskazuje maja zwiazek z kwasica ketonowa ;) :) :) czekamy na opinie specow z grupy.

  • Pastylka.pl - awatar

    Ketony w moczu - dlaczego?

    "jh" <no-email@sorry.com> 04.09.2009, 08:55

    Użytkownik zinek > napisał w wiadomości news:h7pkvs$4js$1@mx1.internetia.pl...
    > dieta niewlasciwa ?
    > ketony jak sama nazwa wskazuje maja zwiazek z kwasica ketonowa ;) :) :) Ciągle jestem bardzo śpiący rano po kawie jeszcze jako tako ale tak około 10-11ej potem około 17ej to po prostu się zataczam. Moja babcia chorowała na cukrzycę (typu 2). Jeżeli badanie cukru jest w normie to jak jeszcze można zdiagnozować cukrzycę? Z badania ogólnego moczu ketony to +/- 5mg/dl urobilinogen norm 0.1mg/dl pH 5.5 ciężar właściwy 1.030 pozostałe są negatywne w tym cukier. Badanie krwi z sierpnia - glukoza 87 mg/dl (norma w laboratorium 60-100) podwyższone trójglicerydy - 178 mg/dl (norma 50-150) cholesterol też za wysoki 210 (norma 140-200) (LDL 124 mg/dl z normą 50-100) Iron2 (żelazo?) 171 ug/dl (norma 37-156) phos2 (fosfor?) 2.45 mg/dl (norma 2.7-4.5) lymph 45.4 (norma 18-40). Inne o które pytałem ale nikt mi nie odpowiedział i nie wiem co oznaczają: PDW 8.5 fL (norma 9-17) MPV 8.2 fL (norma 9-13) P-LCR 12.9% (norma 13-43). Czy to na coś wskazuje? Niestety u nas lekarz pierwszego kontaktu z reguły trafia kulą w płot. Byłem już odsłyłany z samostrawieniem się trzustki a były to bóle kręgosłupa z poważną chorobą serca a okazało się to nerwicą itd. Ostatnio na (moim zdaniem spowodowane nerwicą) problemy ze ściśniętym gardłem problemem z ruszaniem szyją dostałem ibuprofen... Jakaś sugestia? A może ktoś podpowie do kogo udać się w Świętokrzyskiem a najlepiej w Kielcach z powyższymi objawami... jh

  • Pastylka.pl - awatar

    Ketony w moczu - dlaczego?

    Paweł_Muszyński <pmuch.nospam@bolinko.wytnijto.org> 04.09.2009, 12:27

    jh pisze:
    > Od dwóch dni pobolewa mnie w okolicach prawej nerki. Zrobiłem podstawowe
    > badanie moczu - wszystko w normie poza tym że są ketony - 5.
    > Wygoogleałem że pojawiają się np. w stanach odchudzania. Rzecz w tym
    > że nie odchudzam się choć powinienem :) Cukrzykiem nie jestem kilka
    > miesięcy temu pomiar cukru wręcz książkowy miesiąc temu w normie. Co
    > jeszcze może powodować obecność ketonów? A o której jadłeś ostatni posiłek przed oddaniem moczu do badania? -- Paweł Muszyński Skateshop http://sklep.e-street.pl

  • Pastylka.pl - awatar

    Ketony w moczu - dlaczego?

    "jh" <no-email@sorry.com> 04.09.2009, 12:46

    Użytkownik Paweł Muszyński > napisał w wiadomości news:h7qq34$jii$1@inews.gazeta.pl...
    > A o której jadłeś ostatni posiłek przed oddaniem moczu do badania? Kolację około 19ej ponieważ trochę miałem pracy to około 21ej jogurt herbata. I do rana nic. jh

  • Pastylka.pl - awatar

    Ketony w moczu - dlaczego?

    Paweł_Muszyński <pmuch.nospam@bolinko.wytnijto.org> 04.09.2009, 23:13

    jh pisze:
    > Użytkownik Paweł Muszyński > napisał
    > w wiadomości news:h7qq34$jii$1@inews.gazeta.pl...
    >
    > A o której jadłeś ostatni posiłek przed oddaniem moczu do badania?
    >
    > Kolację około 19ej ponieważ trochę miałem pracy to około 21ej jogurt
    > herbata. I do rana nic.
    > mi kiedyś jak wyszły ketony w moczu lekarka powiedziała że za długo nic nie jadłem i to była przyczyna (kolację jadam koło 19-20 zwykle wtedy - nie pamiętam). -- Paweł Muszyński Skateshop http://sklep.e-street.pl